Gıda ve Tarım Örgütü referans bilgilerine göre moringa, harika bir proteinkaynağı...
Latince adı: Moringa Oleifera
Familyası: Moringaceae
Yetiştiği yerler: Himalaya eteklerindeki Kuzey Hindistan tarafında yetişen moringa bitkisi artık hemen hemen her yerde yetiştirilmeye başladı. Endonezya, Srilanka, Malezya, Filipinler, Meksika, Güney Amerika, Orta Amerikada da yetiştirilmektedir. Afrika'da dahası Orta Doğu'da yetiştirildiği bilinmektedir.
Yöresel adları: "Shojne" olarak Bengalcede, "Munagakaya" olarak Telugu dilinde, "Shevaga" in Marathi dilinde, "Moringa" olarak Tamil dilinde v.s. çeşitli dillerde adlandırılır.
Özellikleri: Ağacı, yaprağı, tohumu, kabuğu, kerestesi hemen her yeri ile kullanılıyor.Moringa ağacının 100 gram tohumu 1 litre suya döküldüğünde suyun içerisindeki pisliklerin dibe çökmesini sağlıyor ve suyun içindeki bakterileri %99 oranında öldürüyor.
Etken maddesi: Kök kısmı yaban turpu gibi tüketilmektedir. Yaprakları ise salatalarda ve haşlanarak yemeklerde kullanılır. Yapraklarındaki C vitamini miktarı bir portakala göre 7 kat fazla olan moringa bitkisi bir süte göre 4 kat kalsiyum 2 kat protein, havuca göre 4 kat A vitamini, muza göre de 3 kat potasyum içerir.
Nerelerde kullanılır: Gıda ve Tarım Örgütü referans bilgilerine göre moringa, harika bir proteinkaynağı, çok düşük yağ ve karbonhidrat oranına sahip bir bitki. Yaprakları insanlarda doğal mineral eksikliğini gideriyor. Moringa, metionin ve sistin kükürt içeren bir amino asit kaynağı olarak da benzersiz. Çok etkili antioksidanlar içermesi ve içeriğindeki yüksek A, C ve D vitaminlerine bağlı olarak moringa yaşlanmaya yol açan serbest radikallerin hasarların tepki verebilir.
Aynı zamanda yün yapraklı ağaç veya davul ağacı olarak da bilinen Moringa oleifera, Doğu ülkelerinde nesiller boyu şeker hastalığı, kalp hastalığı, anemi, artrit, karaciğer hastalığı ve solunum, deri ve sindirim bozuklukları için de önerilir.
Birçok hastalığa karşı geleneksel bir çare olarak kullanılan moringa tüketmenin 9 bilimsel açıdan desteklenen faydasını hazırladık:
1.Besin değerleri yüksektir. Moringa zengin bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır. Anlamlı miktarda A, C ve E vitamini içerir; kalsiyum; potasyum ve protein kaynağıdır.
2.Serbest radikallerle savaşır. Antioksidanlar serbest radikallerle, oksidatif strese neden olan moleküllerle, hücre hasarı ve iltihabı ile savaşır.
Moringa yaprakları, çiçekleri ve tohumlarında flavonoidler, polifenoller ve askorbik asit adı verilen antioksidanlar bulunur. Yaprak ekstraktlarının çiçek ve tohumlarından daha yüksek antioksidan, serbest radikal temizleme kapasitesi ve lipid, protein ve DNA oksidasyonunun daha yüksek inhibisyonu olduğunu gösteren bir araştırma da yayınlanmıştır.
Bu da, serbest radikallerin vücuttaki farklı organların hücrelerinde neden olduğu hasarı ve bozulmayı önlediği anlamına gelir; böylece onları sağlıklı tutar ve en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
3.Enflamasyonla savaşır. İnflamasyon diyabet, solunum problemleri, kardiyovasküler hastalık, artrit ve obezite gibi kronik hastalıklara neden olabilir. Moringa, vücuttaki iltihap enzimlerini ve proteinleri bastırarak iltihaplanmayı azaltır ve moringa yaprak konsantresi, hücrelerdeki iltihaplanmayı önemli ölçüde düşürebilir.
4. Diyabet semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Moringa yaprağı tozu, diyabetik hastalarda lipid ve glikoz düzeylerini düşürmede ve oksidatif stresi azaltmada etkili olmuştur, bu da kan şekeri ve kolesterolü düşürdüğü için hücre hasarına karşı koruma geliştirir.
5.Kardiyovasküler sistemi destekler. Moringa yaprağı tozu, özellikle kan lipid kontrolünde, arterlerde plak oluşumunun önlenmesinde ve düşük kolesterol düzeylerinde faydalıdır.
6.Beyin sağlığı için önemlidir. Moringa, antioksidan ve nöro-arttırıcı faaliyetleri nedeniyle beyin sağlığını ve bilişsel işlevi destekler. Ayrıca Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli ön sonuçlarla test edilmiştir.
E vitamini ve E vitamininin yüksek içeriği oksidasyonla mücadele eder ve bu da nöron dejenerasyonuna ve beyin fonksiyonunu iyileştirir. Aynı zamanda depresyon ve psikoz gibi hafıza, ruh hali, organ fonksiyonu, stres ve zevk gibi uyarılara ve akıl sağlığına tepkiler veren beyindeki nörotransmitter serotonin, dopamin ve noradrenalin seviyelerini normalleştirebilir.
7.Karaciğer dostudur. Moringa, yapraklarında ve çiçeklerinde yüksek seviyede içerdiği polifenol konsantrasyonuyla karaciğeri oksidasyon, toksisite ve hasara karşı korur.
Moringa, karaciğer hasarını ve fibrozisini ve karaciğerdeki ters oksidasyonu azaltabilir. Moringa yağı, karaciğer enzimlerini normal seviyelere geri döndürebilir, oksidatif stresi azaltabilir ve karaciğerdeki protein içeriğini artırabilir.
Karaciğer kan temizlenmesi, safra üretimi, fruktoz metabolizması, yağ metabolizması ve besleyici proseslerden sorumludur ve karaciğer enzimleri yardımıyla bu işlevleri yerine getirebilir, bu nedenle normal seviyelerde kalmaları hayati önem taşımaktadır. Örneğin, hepatik enzimlerin daha düşük seviyeleri kan filtreleme kabiliyetini zayıflatabilir
8.Antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikleri içerir. Moringa, enfeksiyonlarla savaşan antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Kan ve üriner sistem enfeksiyonlarına ve sindirim problemlerine neden olan deri ve bakteri enfeksiyonlarına neden olan mantar türlerine karşı etkilidir.
9.Yaraları iyileştirir. Moringa yaprağı, kökleri ve tohumları yara iyileşmesine yardımcı olur. Pıhtılaşma süresini azaltabilen ve kanamayı durduran; çizikler, kesikler veya yaraların iyileşme süresini kısaltan kan pıhtılaşma özelliklerine sahiptir.
Nasıl hazırlanır: Çaylarınıza ekleyebilirsiniz. toksiklik seviyesi gösterdikleri için tohum ekstresi tüketiminden uzak durmalısınız.
Kullanım miktarı: Günde 1 çay kaşığı kadar tüketin ve günlük bağırsak hareketlerinizi izleyin.